ΦοιτητικA Θeματα

 

            Από την στιγμή που η δράση μας είναι στο χώρο του φοιτητικού κινήματος δεν μπορεί παρά να ενδιαφερόμαστε για τα φοιτητικά θέματα και προβλήματα. Σημειώνουμε ότι θεωρούμε και το Κυπριακό σαν ένα απ’ αυτά αλλά λόγω της βαρύνουσας σημασίας του, τοποθετήθηκε πρώτο και ξέχωρα απ’ όλα. Κωδικοποιώντας τα προβλήματα  παραθέτουμε πιο κάτω τα πιο σοβαρά απ’ αυτά χωρίς να αποκλείουμε άλλα και με επιφύλαξη να τοποθετηθούμε σ’ αυτά όταν αυτά προκύψουν.

 

 

Δημιουργiα Δευτεροβaθμιου Οργaνου

Ενώ το Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής και ενώ υπάρχει εδώ και τόσα χρόνια δεν κατέστη δυνατή η δημιουργία ενός δευτεροβάθμιου οργάνου που να εκπροσωπεί ολόκληρο το Κ.Φ.Κ. Ένα τέτοιο όργανο θα έχει σκοπό την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των φοιτητικών ενώσεων και συλλόγων φοιτητών παγκόσμια. Έτσι το κίνημα θα μπορεί, με μια φωνή, να προωθεί τα αιτήματα του και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα του με τρόπο αποτελεσματικό και σίγουρο. Φοιτητικό Κίνημα με κατοχυρωμένα δικαιώματα σημαίνει και σωστούς επιστήμονες και δυνατή κοινωνία.

Σημειώνουμε ότι η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα από δημιουργικό διάλογο μεταξύ των φοιτητικών ενώσεων και με δημοκρατικές διαδικασίες. Σε καμιά περίπτωση η υπάρχουσα Π.Ο.Φ.Ν.Ε. δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν δευτεροβάθμιο όργανο γιατί αφενός εκπροσωπεί ένα μικρό ποσοστό του φοιτητικού κινήματος και αφετέρου αποτελείται από κομματικά έμμισθα στελέχη και όχι από εκλελεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών. Η παρουσία της Π.Ο.Φ.Ν.Ε. στο Κ.Φ.Κ μας βρίσκει εντελώς αντίθετους κυρίως γιατί η δράση της δεν μας πείθει και γιατί δεν ανεχόμαστε κανένας κομματικός μηχανισμός να οικειοποιείται τους αγώνες των φοιτητών.

Ζητούμε την έναρξη διαδικασιών διαλόγου μεταξύ των κυπριακών φοιτητικών ενώσεων για την δημιουργία ενός δυνατού ενιαίου δευτεροβάθμιου οργάνου το οποίο θα αποτελείται από εκλελεγμένους αντιπροσώπους των φοιτητών και θα έχει ως στόχο την προώθηση των φοιτητικών θεμάτων και την ενεργό εμπλοκή των φοιτητών στην διάδοση με μια φωνή του Εθνικού μας Θέματος όπου υπάρχουν Κύπριοι Φοιτητές ανά τον κόσμο.

                                                                                                                                     

Φοιτητικh Ταυτoτητα

Όλα σχεδόν τα κράτη του κόσμου παρέχουν στους φοιτητές κάποια προνομία και κάποιες διευκολύνσεις σε θέματα όπως συγκοινωνία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ. Δυστυχώς στην Κύπρο αυτές οι διευκολύνσεις δεν παρέχονται και όπου παρέχονται απαιτούν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες για να  αποκτηθούν. Μια σωστή εφαρμογή του θεσμού της φοιτητικής ταυτότητας θα μπορούσε να κάνει την ζωή του φοιτητή πιο εύκολή και πιο δημιουργική.

Προτείνουμε την δημιουργία ενιαίας κυπριακής φοιτητικής ταυτότητας για όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με προνομία ανάλογα με αυτά όλων των φοιτητών του κόσμου.

                                           

Αεροπορικa Ναyλα

Το θέμα του υψηλού κόστους των αεροπορικών ναύλων, ενώ εκκρεμεί για πολλά χρόνια, δεν έγινε κατορθωτό να επιλυθεί και γι’ αυτό πρέπει να αποδοθούν ευθύνες σε όλες τις πλευρές (αρμόδιες υπηρεσίες, Κυπριακές Αερογραμμές, φοιτητές κλπ). Το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι ημικρατικές δεν βοήθησε την μείωση των ναύλων όπως θα περίμενε κανείς. Η επιβάρυνση που δέχεται ο φοιτητής είναι πολλές φορές αποτρεπτικός παράγοντας για την ακαδημαϊκή του πορεία και εμποδίζει την απρόσκοπτη ροή γνώσης στην Κύπρο. Ακόμη η κατάσταση που παρατηρείται σε περιόδου αιχμής (Χριστούγεννα, Πάσχα κλπ) είναι απαράδεκτη. Ακόμη κρίνουμε αναγκαία την δρομολόγηση ναυλωμένης πτήσης προς το αεροδρόμιο του Άραξου για εξυπηρέτηση των φοιτητών της Πάτρας κατά την διάρκεια των περιόδων αιχμής γιατί πιστεύουμε ότι η ταλαιπωρία που υφίσταται ο Κύπριος Φοιτητής που σπουδάζει στην Πάτρα είναι άσκοπη και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το βαλάντιο του.   

Ζητούμε την άμεση μείωση των αεροπορικών ναύλων για φοιτητές στο μισό και την δρομολόγηση περισσοτέρων πτήσεων σε περιόδους αιχμής. Ακόμη ζητούμε συντονισμό στα πλαίσια του συλλόγου για την προώθηση του αιτήματος για δρομολόγηση ναυλωμένων πτήσεων προς το αεροδρόμιο του Άραξου  στις περιόδους αιχμής για εξυπηρέτηση των φοιτητών της Πάτρας.

 

 

Κaλπη Στους Χώρους Σπουδών

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών ενός κράτους να εκλέγουν αυτούς που θα τους κυβερνούν σαν θεμελιώδες στοιχείο κάθε σύγχρονης δημοκρατίας. Το ισχύον καθεστώς της δαπάνης μεγάλων ποσών από τα κόμματα για μεταφορά ψηφοφόρων στην Κύπρο μας βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους γιατί από την μια δεσμεύει  τους ψηφοφόρους και από την άλλη η εξοικονόμηση τέτοιων ποσών θα μπορούσε να συμβάλει στην διάθεση τους για άλλους σκοπούς όπως π.χ. το Ταμείο Άμυνας. Ακόμη θεωρούμε ότι η αποστολή κάλπης στην Πάτρα θα ενδυναμώσει την διάθεση των φοιτητών για συμμετοχή στα κοινά και θα καλλιεργήσει κλίμα υγιούς πολιτικής συνείδησης κάτι που είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους.

Ζητούμε την αποστολή κάλπης στους χώρους σπουδών των φοιτητών και όπου αλλού υπάρχει σημαντικό παροικιακό στοιχείο της δημοκρατίας για ενδυνάμωση της φωνής της λαϊκής ετυμηγορίας.  

 

 

Αξιολoγηση-Αντιστοiχηση Πτυχiων Και Τiτλων Σπουδων

Το υψηλό επίπεδο καταρτισμού των επιστημόνων πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί από ‘κει θα προέλθει η ελίτ του εργατικού δυναμικού της χώρας. Θεωρούμε απαραίτητη  την ύπαρξη οργάνων αξιολόγησης Πτυχίων και τίτλων σπουδών σαν η θεσμοθετημένη υλοποίηση της προσπάθειας αυτής. Τα ΣΕΚΑΠ και ΚΥΣΑΤΣ ενώ έχουν επιδείξει καλή θέληση και κάποιο έργο τηρούν πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες και πολλές φορές αφήνουν κάποιες ασάφειες όσο αφορά κάποια Πτυχία ή Τίτλους σπουδών. Θεωρούμε αναγκαία την σύσταση ενός ενιαίου οργάνου με απλές διαδικασίες  που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα των πτυχίων και θα καθοδηγεί τους μελλοντικούς επιστήμονες. Ακόμη θεωρούμε επιβεβλημένη την προώθηση μέσο αυτού του οργάνου την δημιουργία επιμελητηρίων για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των επιστημόνων και σημειώνουμε τον συμβουλευτικό του ρόλο σε θέματα προσλήψεων και εργοδοσίας στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα..

Ζητούμε την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα αξιολόγησης και αντιστοιχίας Πτυχίων και Τίτλων σπουδών έτσι που να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των Πτυχιούχων και να εξασφαλίζεται η επαγγελματική αποκατάσταση τους.    

 

 

Στεγαστικο

            Η στέγαση των Κυπρίων Φοιτητών στους χώρους σπουδών τους είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο αφήνεται να περάσει στην αφάνεια κυρίως λόγω της αδιαφορίας των αρμοδίων και την χλιαρής διεκδικητικής συμπεριφοράς των φοιτητών. Η δημιουργία Κυπριακών Φοιτητικών Εστιών για εξυπηρέτηση των φοιτητών πρέπει να τεθεί άμεσα σαν μακροπρόθεσμος στόχος της πολιτικής του κράτους. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει η στέγαση Κυπρίων Φοιτητών σε τοπικές Εστίες (π.χ. Ελλαδικές) γιατί το ποσοστό είναι πολύ μικρό σε σύγκριση με το πλήθος των φοιτητών. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να προωθηθεί η επιχορήγηση ενοικίων ιδιαίτερα για χώρους εκτός Κύπρου όπου το κόστος αυτό συνυπολογίζεται με άλλα (αεροπορικά ναύλα, τοπικές συγκοινωνίες κλπ).

            Ζητούμε την άμεση προώθηση του θέματος για ανέγερση Κυπριακών Φοιτητικών Εστιών σε χώρους συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού φοιτητών και την εναλλακτική αντιμετώπιση του προβλήματος μέχρι της τελικής λύσης του.